Google Reklamlar Fiyatlandırma ve İşleyiş Hakkında
Google reklam fiyatları söz konusu olduğunda, işini online platformlarda büyütmek isteyen işletme sahiplerinin akıllarında çok fazla soru oluyor. Google Ads reklam yönetimini gerçekleştirip temel düzeyde bilgi sahibi olanlar ve internet reklamcılığına yeni başlayacaklardan birçok soru alıyoruz. İşte cevap bekleyen o sorular:
Google reklam fiyatları farklılık gösteriyor mu? Bir standart var mı?
Google Ads sisteminde reklam fiyatları, her anahtar kelimede ya da alanda rekabet seviyesine göre değişim gösterir. Türkiye için ortalama tıklama başı maliyetler 7 kuruş ile 10 TL arasında değişiyor fakat 10 TL üst sınır diyemiyoruz. Bazı sektörlerde tıklama başı maliyetlerin çok daha yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Google reklamlarını bir açık artırma sistemi olarak düşünmeniz çok daha doğru olacaktır. Aslında borsa gibi de diyebiliriz. Reklam verenler anlık olarak rekabet ediyor ve tekliflerini sürekli artırıp azaltabiliyorlar. Bu sebeple de fiyatlar gün sonunda değişiklik gösteriyor.
Google Ads reklamlarında fiyatlar neye göre belirleniyor?
Fiyatlar, reklam vereceğiniz alandaki rekabete ve hedeflediğiniz konuma göre değişir. Aslında sabit bir fiyat olmadığı için tıklama başı ya da gösterim başı oluşan tutarlar ücretlendirmenin temelini oluşturuyor. Bir örnekle izah edelim. Elektronik ürünler satan bir e-ticaret siteniz var ve aksiyon kamerası kelimesinde Google’da ilk sayfada yer almak istiyorsunuz. Özellikle ilk sayfanın üst tarafında ve mümkünse ilk sırada görünmek istersiniz. Burada önemli olan başka bir konu da var; aynı anahtar kelimeye reklam veren en az 10 tane daha rakibiniz olabilir ve onlar da ilk sırada yer almak istiyorlar. Fiyatlar bu kelime özelinde vermiş olduğunuz maksimum teklife göre değişiklik gösterebilir.
Google reklamları için ne kadar bütçe ayırmalıyım?.
Bu durum hangi amaçla, hangi kanallarda reklam vereceğinize göre ve o kanallardaki rekabet seviyesine göre değişiklik gösterir.
Başlangıç için fazla bütçem yok, nasıl başlamalıyım?
Fazla bütçesi olmayan reklam verenler firmalara, hızlı ve direkt sonuç veren “Arama Ağı Reklamları” ile başlayan ve sonrasında reklam iyileştirmeleri ile devam eden bir plan öneriyoruz. Reklamda kullanılmak istenen anahtar kelimeler, reklam veren ile ortak çalışma sonrasında tespit edilir. Sonrasında amaca yönelik, hedef kitleye uygun reklam metinleri yazılarak reklam yayınına başlanmasını öneriyoruz.
Doğru hedef belirlemek bu konuda karar vermenizi kolaylaştıracaktır. E-ticaret sitesi ile satış mı hedefliyorsunuz? Yoksa kurumsal bir şirketiniz ve siteniz mi var? Yaptığınız iş ve amacınıza yönelik olarak hedefinizi belirlemelisiniz. Örneğin, otel halısı satan bir firmanız var ancak web sitenizde fiyat belirtmiyor, sadece proje bazında iş yapıyorsunuz. Hedefiniz Google’a otel halısı yazan kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlamak ve ardından da sizi araması ya da web sitenizdeki formu doldurması olabilir. Bu durumda en iyi yöntem Google “Arama Ağı Reklamları” nı kullanmaktır. Ya da bir e-ticaret siteniz var ve altın takılar satıyorsanız Google arama ağında yer alan alışveriş reklamları (PLA) sizin için çok daha uygun olabilir. Öyle ki, alışveriş reklamlarıyla birlikte anahtar kelime reklamlarını da kullanabilirsiniz.
Maliyet çeşitleri neler?
Maliyet çeşitleri genel olarak; görüntüleme başına (GBM), tıklama başına (TBM), bin gösterim başına (BGBM) ve edinme başına (EBM) maliyet olarak tanımlanır. Osman Erak gibi Uzman Reklamcılar, maliyet çeşitleri arasından en uygun, ölçülebilir ve geri dönüşüm oranı en fazla olan tıklama başına maliyet sistemini kullanır.
Tıklandığında ödeme yaparsınız ne anlama geliyor?
Ödemeyi, reklamınız gösterildiğinde veya yayınlandığında değil; kullanıcıların reklamınıza tıklayarak hedeflenen sayfaya ulaştığında yaparsınız.
İstediğim zaman bütçemi değiştirebilir miyim?
Google Ads, geleneksel reklam kanalları gibi geri dönüşü olmayan bir kanal olmamakla birlikte maliyetleri de yüksek değildir. Tıklama başına ücretlendirilir ve sürekli performansınız ölçümlenir. İstediğiniz zaman günlük bütçenizi azaltıp arttırabilirsiniz.
Google reklamları için günlük ya da aylık ne kadar bütçe ayırmalıyım?
İstediğiniz fiyat aralığında günlük bütçe belirleyebilirsiniz. Reklamlarınız tıklandıkca günlük bütçenizden ilgili tutar düşer. Belirlemiş olduğunuz günlük bütçenin azalması veya bitmesi için reklamlarınıza tıklanması gerekir. Günlük ya da aylık ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği kampanya planınıza, rekabet durumuna ve hedef kitlenize göre belirlenir.
Reklam bütçemi siz yönetir misiniz? Peki size ne kadar ödeyeceğim?
Google Ads reklam yönetiminde, aylık reklam harcamalarınız üzerinden hesaplanan, reklam yönetimi hizmet paketlerimiz buluyor. Seçeceğiniz reklam hizmet paketine ilişkin olarak size özel hizmet sağlanarak, oluşturulan planlama doğrultusunda kampanyalarınız yönetilir.
Google reklam fiyatları neye göre belirleniyor?
Google reklam fiyatları, kampanya türlerine, anahtar kelimelere ya da reklamın bulunacağı yerdeki rekabet seviyesine göre değişmektedir. Rakiplerinizin teklifleri ve kalite puanları reklamlarınızın konumundaki maliyetini etkiler.
Google reklamları için ödeme gerçekleştirdim. Peki şimdi ne kadar başarılı olacağım? Yani ilk sırada çıkabilecek miyim?
Hedefleriniz ile beraber bir kampanya stratejisi belirlenir. Eğer hedefiniz belirli kelimelerde birinci sırada çıkmak ise size optimize (reklam iyileştirmesi) edilmiş reklam kampanyası ile en iyi konumda olacağınızın garantisini verebiliriz.
Reklam bütçesi nasıl bitiyor?
Bütçenizin azalması ya da tamamen bitmesi için reklamlara tıklanması gerekir. Dilerseniz günün belirli saatlerine bütçenizi hemen bitirmeyecek şekilde planyabilir dilerseniz de reklam vermeye başlanan saatten itibaren, en hızlı şekilde maksimum tıklamayı alarak bitirilir.
Günlük bütçem bitmezse ne olur?
Günlük bütçenizin bitmemesi durumunda bakiyeniz bir sonraki güne devreder. Diyelim ki 100 TL’lik günlük bütçeniz var ve siz bugün 80 TL harcama yapmışsanız 20 TL’niz devreder ve ertesi gün 120 TL harcayabilir. Toplam bütçeniz bitene kadar reklamlarınız devam edecektir.
Google Ads reklam çalışmasına karar verdim. Peki reklam kampanyalarımı nasıl takip edeceğim, Google Ads reklam hesabımı doğrudan görebilecek miyim?
Müşterilerimiz anahtar kelimelerini, reklamlarını ve tüm ayrıntıları görebilirler, ayrıca müşterilerimize günlük, haftalık ve aylık performans raporları göndermekteyiz.
Paramı verdiğimde gerçekten reklama mı harcanacak yoksa güvenim suistimal edilip başkasının eline geçebilir mi?
Google Ads’te ödemeniz yapılan anlaşma dışında, başka amaçlarda yanlış kişilerin ellerine geçme ve kullanılma ihtimali yoktur.
Paramı boşa harcayıp zarar etmek istemiyorum, kesin geri dönüş alabilir miyim?
Reklam Uzmanınız olarak reklamlarınızın kesin olarak gösterileceğinin ve reklamlarınızın tıklama almadan para harcamayacağının garantisini veririz. Birlikte çalışmaya başlamadan önce kurulum sürecinde anahtar kelime analizi yaparak tarafınızdan onay alıyoruz ve doğru yatırım yapmanızı sağlıyoruz ve bu sayede gereksiz para harcamanızın önüne geçiyoruz.
Rakibim ya da beni sevmeyen birileri reklamlarıma tıklarsa ne olur?
Bir IP (İnternet Protokolü) adresinden birden fazla tıklama alırsanız, bu sadece bir tıklama olarak sayılır ve diğerleri için ücret ödemezsiniz. Eğer Google, bunun otomatik bir yazılım ya da benzeri bir illegal aktivite olduğunu tespit ederse hiçbir ücret ödemezsiniz.
Maksimum Tıklama Başına Maliyet (Maks. TBM) ve Ortalama Tıklama Başına Maliyet (Ort. TBM) nedir?
Maksimum tıklama başına maliyet, ödemeye razı olarak Google Ads sistemine sunduğunuz en yüksek tutarı ifade eder. Google algoritmaları, her arama yapıldığında arka planda bir açık arttırma yapar. Google Ads, reklamların kendi mevcut konumlarını hak edebilecekleri en düşük ücreti otomatik olarak hesap etmek için (rakiplerinizin tekliflerini de hesaplayarak) ilgili konumu elde edebileceğiniz en düşük tutarı hesaplar. Hak ettiğiniz reklam konumlarında, gün sonunda hesap edilen ortalama tutar, sizin o günkü ortalama tıklama başı maliyetinizi ifade eder. Bu tutar ay bazında hesap edildiğinde aylık ortalama tıklama başı maliyetiniz (Ort. Tbm) oluşmuş olur.